Откритата кухня е концепция за дизайн на интериора, която се отличава с отвореност и интеграция на кухненското пространство в останалите помещения на дома. Тя премахва традиционните стени и бариери между кухнята, хола и трапезарията, създавайки светло и просторно общо пространство.

Планиране на откритата кухня

 • Местоположение и размер кухнята: Изборът на подходящото място за откритата кухня е от съществено значение. В зависимост от архитектурата и пространството на дома, можете да решите дали да разположите кухнята близо до хола, трапезарията или да създадете централно място, което да свързва различните помещения.
 • Разпределение на работното пространство и функционалните зони: Измерете пространството и определете как ще бъдат разпределени различните функционални зони – зоната за готвене, зоната за сервиране и зоната за хранене. Размислете как да осигурите достатъчно работна повърхност и място за съхранение, като в същото време запазите достатъчно пространство за движение.
 • Взаимодействие с другите помещения: Откритата кухня е създадена за да се интегрира с другите помещения в дома. Разгледайте възможностите за взаимодействие с хола, трапезарията или дори с открити външни пространства като градината или терасата. Мислете за логичното разположение на мебелите, така че да създадете плавно и приятно минаване между пространствата.
 • Интеграция на мебели и уреди: Изборът на подходящи мебели и уреди е от решаващо значение. Използвайте модулни и функционални мебели, които да се вписват в общата естетика и да отговарят на Вашите нужди. Подберете уредите в съответствие с Вашите предпочитания и стил на готвене, осигурявайки необходимата функционалност и комфорт.
 • Ергономика и безопасност: При планирането на открита кухня, не забравяйте да обръщате внимание на ергономиката и безопасността. Осигурете път за свободно движение, избягвайте препятствия и предвидете необходимите разстояния между мебелите и уредите. Разгледайте варианти за безопасни и лесни за поддръжка материали.

Дизайн на интериора и мебели

 • Стил и атмосфера: Изборът на стил за кухненския интериор и мебелите е ключово за създаването на желания ефект. Можете да изберете от модерен, минималистичен, традиционен, скандинавски, индустриален или други стилове в зависимост от Вашите предпочитания и общата атмосфера, която искате да постигнете.
 • Използване на пространството: Важно е да определите как ще използвате пространството в кухнята и какви мебели са необходими. Подберете модулни и функционални мебели, които максимизират пространството и предоставят достатъчно работна повърхност и съхранителни пространства. Разгледайте възможности за вграждане на шкафове и рафтове, които да отговарят на Вашия конкретен интериор.
 • Материали и текстури: Изборът на подходящи материали и текстури е важен за естетиката и издръжливостта на мебелите. Можете да избирате между дървени, метални, стъклени или ламинатни повърхности, в зависимост от Вашите предпочитания и функционални изисквания. Обмислете също и различни комбинации от материали и текстури, които ще придадат характер на кухнята.
 • Цветова гама: Изберете цветова гама, която се хармонира с общата атмосфера на дома и създава желания ефект. Можете да избирате между нежни пастелни тонове, ярки акцентни цветове или класически комбинации като черно-бяло или нюанси на сиво.
 • Декоративни елементи и аксесоари: Декоративните елементи и аксесоарите придават завършен вид на кухнята и я правят уютна и персонализирана. Разгледайте възможности за поставяне на растения, декоративни облицовки, осветление, тапети или картини, които ще придадат уникален и индивидуален стил на кухнята.

Предимства на откритата кухня

 1. Социална връзка и комуникация: Откритата кухня предоставя възможност за постоянна социална връзка и комуникация. Докато се готви храната, семейството или гостите могат да си разговарят, да споделят моменти. Това създава приятна атмосфера и поощрява по-тясните връзки между хората.
 2. Пространство и светлина: Предлага по-голямо пространство и светлина. Премахването на стените и бариерите отваря пространството и дава по-широк обзор. Това прави кухнята по-приветлива и визуално просторна. Използването на естествена светлина и отворени прозорци допълнително осигурява светлинен поток и свежест.
 3. Функционалност и удобство: Предоставя по-голяма функционалност и удобство. Кулинарното пространство може да бъде планирано по индивидуални нужди и да бъде оптимизирано за максимална ефективност. Достъпът до съдомиялна машина, хладилник и фурна е по-удобен, а разположението на кухненските шкафове и плотове може да бъде максимално функционално.
 4. Постоянна наблюдаемост: Позволява постоянно наблюдение и контрол. Това е особено полезно за родителите, които могат да наблюдават децата си докато готвят. Също така, позволява по-лесно приготвяне на храна и същевременно поддържане на контакт с другите членове на семейството или гостите.
 5. Естетика и стил: Възможността за съчетаване на цветове, материали и декоративни елементи прави откритата кухня естетически приятна и визуално привлекателна. Тя може да бъде създадена така, че да се хармонизира с общия интериор на дома и да го подчертае.

Осветление и цветови акценти

 • Естествена светлина: Ако е възможно, използвайте максимално естествената светлина в кухнята. Разполагайте прозорците така, че да позволят на слънчевата светлина да прониква в пространството. Това ще осигури яркост и усещане за простор.
 • Общо осветление: Осигурете общо осветление, което да обхваща цялата кухня и да осветлява равномерно. Можете да изберете вградени осветителни тела, лампи или флуоресцентни светлини, които да бъдат разположени стратегически, за да осветляват работните повърхности и целия простор.
 • Цветни стени: Разгледайте възможността за цветни стени в кухнята. Използвайте бои или тапети със смели или подчертаващи цветове, за да създадете акцент и интересен фокус в пространството.
 • Растения и зелени акценти: Включете растения и зелени акценти в кухнята, които не само ще добавят свежест и жизненост, но също така ще придадат естествен цветови акцент и насочат вниманието към природната красота.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *